Basisopties en keuzegedeelte

A-STROOM

In het tweede jaar in de A‑stroom is er 25 uur voorzien voor de basisvorming, 5 uur voor de basisoptie en 2 uur voor het keuzegedeelte.

De basisvorming is voor elke leerling hetzelfde. Het keuzegedeelte en de basisoptie moeten de leerling zelf kiezen. Let op! Als je op het einde van het eerste jaar verplicht in het keuzegedeelte ‘ondersteuning talen/wetenschappen/wiskunde’ zat, dan moet je dit keuzegedeelte ook in het tweede jaar kiezen.

Basisopties

De verschillende basisoptiesAantal uren
STEM-wetenschappen5
economie & organisatie5
Latijn5
Latijn-Grieks*7
maatschappij & welzijn5
moderne talen & wetenschappen**5
* De basisoptie Latijn-Grieks bestaat uit vijf uur Latijn en twee uur Grieks.
** De basisoptie moderne talen & wetenschappen bestaat uit drie uur moderne talen en twee uur wetenschappen.

Meer informatie over de verschillende basisopties vind je door op onderstaande vakjes te klikken.

Keuzegedeelte

De verschillende keuzegedeeltesAantal uren
ondersteuning talen/wetenschappen/wiskunde2
economie & organisatie2
kunst & creatie2
maatschappij & welzijn2
moderne talen2
sport2
STEM2

Maatschappij en Welzijn

In het keuzevak Maatschappij en Welzijn staat de mens centraal. We reiken spraakmakende thema’s aan waarbij je elk onderwerp aan jezelf en je omgeving kan linken. We bekijken hedendaagse onderwerpen rond de persoonlijke en gezonde levensstijl en scheppen inzicht in het sociale gedrag van mensen. Elk onderwerp is te linken aan lifestyle, voeding of lichaamszorg.

In de lessen worden heel wat vaardigheden op de proef gesteld: je leert een poster opstellen, doet kookopdrachten en neemt deel aan een debat. Leerlingen die voor het keuzevak Maatschappij en Welzijn kiezen, zijn sociaal, zorgzaam, kritisch en nieuwsgierig.

Sport

Voor het keuzevak Sport zoeken we leerlingen die in het dagelijkse leven reeds bezig zijn met sport buiten de schooluren. We verwachten dat je conditie reeds van een deftig niveau is om bij deze groep te kunnen aansluiten. Enkel zo kunnen we het competitieniveau tijdens deze lessen naar een hoger niveau tillen. Verschillende verplaatsingen gebeuren met de (eigen) fiets waarbij correct weggedrag en het naleven van regels en afspraken van essentieel belang is. Je staat open voor een verscheidenheid aan sporten en je kan je hierin volledig smijten, ook al liggen bepaalde sporten je minder. Je moet willen bijleren zodat deze lessen er hopelijk voor zorgen dat je een completere sport(st)er wordt.

Economie en Organisatie

Dit is de light-versie van de basisoptie Economie & Organisatie. We gaan aan de slag met een selectie van dezelfde leerinhouden. Ook hier zal je kennismaken met de wereld van de consument, ondernemingen en de overheid. Gezien het beperkt aantal uren schrappen we een aantal zaken die bij de grote zus wel aan bod komen, zoals bijvoorbeeld het ondernemend project. Net zoals bij de basisoptie ga je hier vaak zelfstandig aan de slag en wordt er zeer regelmatig gebruik gemaakt van een aantal ICT-toepassingen.

Moderne Talen

Ben je geïnteresseerd in Nederlands, Engels en Frans en wil je hier graag meer mee doen? Vraag je je soms af hoe een taal ontstaat, hoe talen op elkaar lijken of net verschillend zijn en hoe ze worden gebruikt? Vind je woordgrapjes en spelletjes met taal leuk? Ben je benieuwd naar andere landen waar ze Nederlands, Frans of Engels spreken en hoe taal culturen beïnvloedt? Wil je graag creatief omgaan met taal?

In de lessen Moderne Talen komen deze onderwerpen aan bod. We gaan onder andere aan de slag met verschillende talen uit Europa, we lezen boeken of verhalen in verschillende talen, we spelen toneel in het Nederlands, Frans en Engels, en nog veel meer. Er is ook ruimte voor ideeën van de leerlingen: wat wil jij graag leren of doen met taal?

STEM

In het keuzevak STEM werken we op dezelfde manier en rond dezelfde thema’s als in de basisoptie STEM-Wetenschappen , alleen minder uitgebreid. Ideaal voor wie graag wil proeven van STEM!

Kunst & Creatie

In Kunst & Creatie ontdek je de vele vormen van kunstzinnige expressie: beeld, muziek, dans, video, mode, ambachten, … Je bekijkt dingen op een artistieke manier en je gaat zelf op zoek naar creatieve oplossingen. Je ontwikkelt nieuwe creatieve vaardigheden en leert nieuwe technieken te gebruiken.

Jij wil dingen maken en het resultaat tonen in de vorm van een zelfgemaakt boekje, een toonmoment in of buiten de school, een ambachtenmarkt, een videoclip of modeshow …. Je laat je fantasie daarbij de vrije loop en probeert dingen op een andere manier te bekijken.


B-STROOM

In de B‑stroom is er 22 uur voorzien voor de basisvorming en 10 uur voor de basisoptie. De basisoptie bestaat uit:

  • 5 uur maatschappij & welzijn
  • 5 uur economie & organisatie