Basisoptie: maatschappij & welzijn

In de basisoptie maatschappij en welzijn staat de mens centraal. We onderzoeken de mens in zijn omgeving.

We reiken spraakmakende thema’s aan waarbij je elk onderwerp aan jezelf en je omgeving kan linken. We bekijken hedendaagse onderwerpen rond de persoonlijke en gezonde levensstijl en scheppen inzicht in het sociale gedrag van mensen. Elk onderwerp is te linken aan lifestyle, voeding of lichaamszorg.

Onze reis doorheen Maatschappij en Welzijn start met heel wat vragen waar we samen een antwoord op zoeken. We starten allereerst met een onderzoeksvraag, worden geconfronteerd met bepaalde vragen over onszelf, zetten de kritische bril op en verwerven en verwerken informatie rondom ons.

Voor de verwerking van informatie worden heel wat vaardigheden op de proef gesteld. Zo werk je een kookopdracht uit, neem je een zelf opgestelde enquête af, neem je deel aan debat waar je je ongezouten mening even mag verkondigen, …

Het in bezit zijn van volgende attitudes biedt zeker een meerwaarde voor het volgen van de basisoptie. Je bent sociaal, zorgzaam, kritisch en nieuwsgierig. Geen paniek als je niet zeker bent of je over een bepaalde attitude beschikt! Door de verscheidenheid aan opdrachten zal je werken aan een persoonlijke groei.
Is het presenteren voor jou een moeilijke opgave? Durf je niet altijd je mening vertellen voor een groep?In Maatschappij en Welzijn maken we ruimte om hieraan te werken.

Enkele onderzoeksvragen:

  • Val je van schaapjes tellen echt in slaap?
  • Waarom is een puber gevoelig voor opmerkingen van anderen in de puberteit? 
  • Zijn “light-producten” gezond?
  • Hoe kan je de non-verbale communicatie van anderen lezen?
  • Waarom kan zweet een geurtje hebben?

De antwoorden op volgende onderzoeksvragen zijn voor jou nu nog een veronderstelling. Benieuwd naar een antwoord? Kom het ontdekken tijdens de basisoptie maatschappij & welzijn!