Basisoptie: Latijn en Latijn-Grieks

Latijn

In het tweede jaar herhaal je de Latijnse woorden van het eerste jaar en leer je nieuwe woorden. Je woordenschat wordt dus uitgebreid. Op die manier leer je ook veel nieuwe woorden kennen in het Nederlands, Frans, Engels enz.

Daarnaast verdiep je je verder in de fascinerende Latijnse taal. Na de herhaling van de belangrijkste grammaticale onderwerpen van het eerste jaar wordt de studie van de Latijnse taal verder uitgebreid.

Vervolgens zal je veel beroemde en interessante teksten in het Latijn lezen. Je ontdekt de rijke mythologische wereld van de Trojaanse oorlog en leest een aantal bekende mythen over de stichting van Rome. Op het programma staan onsterfelijke helden als Odysseus, Aeneas en Romulus. 

Via deze teksten, maar ook door aparte cultuurlessen, word je ondergedompeld in de vertrouwde, maar tegelijk vreemde wereld van de oude Romeinen. Je verkent nieuwe thema’s zoals voorspellingskunst, reizen en archeologie.

Grieks

Hoe ziet het Oudgriekse alfabet er eigenlijk uit? En welke sporen van het Grieks vinden we nog in het Nederlands of andere moderne talen? In onze lessen word je ondergedompeld in de Griekse taal. De grammatica en het vocabularium vormen een interessante uitdaging, noem het gerust een beetje atletiek of Olympische Spelen voor je brein. Wie de spannende, grappige, heldhaftige, …. verhalen van oorspronkelijke Griekse teksten wil lezen, zal in het tweede jaar de basis van deze taal ontrafelen. Zo krijgen we oog voor detail en voor de structuren in deze taal en leren we om nauwkeurig te werken.

Je bent natuurlijk ook gefascineerd door de Griekse cultuur. De eerste lesjes Grieks in het eerste jaar hebben je doen verlangen naar nog meer… Je maakt in onze lessen Grieks een ontdekkingsreis door de wondere wereld van de Grieken.

Er is in de lessen Grieks zo vaak een aanleiding tot filosoferen met elkaar over het leven en de wereld. De lessen Grieks gaan hand in hand met enthousiasme, passie en creativiteit. Geschiedenis, mythologie en filosofie komen ruim aan bod en leren ons een dieper inzicht krijgen in het soms mysterieuze en complexe leven van de Grieken, maar geven je ook een kritische kijk op onze wereld.

Omdat de mens denkt en spreekt in taal, wordt ons denken en spreken rijker en getrainder. De studie van het Grieks maakt ons klaar om alle mogelijke verdere studies met succes aan te vatten en een grote stap in een menselijke en wetenschappelijke vorming te zetten.